Ons Corona Protocol om veilig samen te zingen

We mogen weer samen zingen! Daar zijn we heel blij mee, want samen zingen is niet alleen leuk, het heeft ook nog eens een heleboel gezondheidsvoordelen. Maar in deze onzekere tijden, willen we graag dat je veilig bent én je veilig voelt. Daarom werken we met een protocol, dat is opgesteld volgens de richtlijnen van het RIVM en de protocollen van Koornetwerk. Daarnaast hebben we met elke locatie specifieke afspraken gemaakt over de ventilatie van de ruimte. We gaan namelijk alleen ergens repeteren als de ventilatie en de protocollen van de locatie op orde zijn.

Hieronder volgen de belangrijkste aandachtspunten:  

  1. Volg altijd de algemene adviezen van het RIVM op. Oftewel: houd 1.5 m afstand, blijf thuis bij klachten, nies en hoest in je elleboog en was regelmatig je handen.
  2. Wanneer de locatie niet groot genoeg is om volgens de richtlijnen met het hele koor te repeteren, wordt er in gedeeltes gerepeteerd. Je dirigent informeert je hierover.
  3. Na binnenkomst van de ruimte is het de bedoeling dat je blijft staan op de plek die de dirigent je toewijst. Je verplaatst daarna dus niet of nauwelijks. Dit voorkomt namelijk ‘door elkaar lopen’ en onnodig contact.
  1. Indien aanwezig, kun je gebruik maken van de horeca en sanitair van de locatie. Dit is wel geheel op jouw eigen verantwoordelijkheid, je dient hierbij de richtlijnen van het RIVM én de locatie te volgen.

Opstelling:

Omdat er 1,5 meter afstand gehouden dient te worden, zullen we creatief gebruik maken van de ruimte, en wellicht een andere opstelling gaan gebruiken dan je gewend bent (bijvoorbeeld een zigzag-opstelling). Dit gebeurt puur vanuit veiligheidsoverwegingen, we willen daarom vragen om je begrip en medewerking.

Ventilatie:

Een goede ventilatie van de ruimte heeft voor ons prioriteit. We repeteren alleen in locaties waar de ventilatie en de protocollen op orde zijn. Mocht je nog specifieke vragen hebben over de ventilatie, dan kun je hiervoor terecht bij je dirigent, of rechtstreeks bij de locatie zelf.

Help elkaar

Achter de schermen hebben wij ons uiterste best gedaan om te zorgen voor een veilige repetitieruimte. Je dirigent zorgt voor een goede uitvoering van de protocollen tijdens de repetitie. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de situatie zo veilig mogelijk is en voelt. Zorg voor elkaar, let op elkaar, help elkaar en geef het aan als er iets niet goed gaat, of beter moet. Zo kunnen we samen de veiligste manier ontwikkelen om samen te repeteren.

Aangepaste repetitievormen

De corona maatregelen zijn aan verandering onderhevig. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de dirigent klachten heeft en thuis moet blijven. Het kan dus zijn dat de repetitie een andere vorm krijgt dan dat je gewend bent. Indien de dirigent niet kan komen, kan de repetitie online plaatsvinden. Of, als de locatie niet groot genoeg is, wordt het koor in tweeën gesplitst: de eerste helft start om 19.00 uur en de tweede om 21.30 uur, waardoor er voldoende ruimte is om iedereen veilig samen te laten zingen. We begrijpen dat dit misschien niet helemaal is wat je zou willen, maar we willen toch je begrip vragen hiervoor. De maatregelen zijn nu eenmaal wat ze zijn, het enige wat wij doen, is een zo goed mogelijke weg vinden, zodat we toch samen kunnen zingen.

Succes, blijf gezond en veel zangplezier!

Groeten van Ton, Sandra, Ingrid, Inge, Marlies en Gepke
Prestige Vocal Groups